בשנים האחרונות בניינים רבים בכל רחבי הארץ עוברים פרויקט התחדשות עירונית הנקרא תמא 38/1 חיזוק. אם גם הבניין שלכם צפוי לעבור פרויקטים שונים במסגרת התוכנית להתחדשות עירונית, השורות הבאות נכתבות במיוחד עבורכם. בשורות הבאות נכיר מקרוב את כל הדגשים שאתם חייבים להכיר אודות תוכנית תמא 38/1 חיזוק, נכיר את הסיבה המרכזית בגינה המדינה החליטה לקדם את התוכנית, נכיר את אחד התקנים החשובים ביותר בענף הבניה בשנים האחרונות, נביא את כלל המורכבויות השכיחות ביותר במסגרת היתכנות פרויקט תמא 38/1 ועוד.
תוכנית כלל ארצית שמטרתה אחת – למנוע את קריסתם של בניינים רבים בעת רעידות אדמה!
רגע לפני שנעמיק בכל הפרטים החשובים ביותר שאתם חייבים להכיר אודות התוכנית הממשלתית להחדשות עירונית, חשוב להכיר מקרוב את מהות התוכנית. תחילה חשוב להבהיר כי תוכנית תמא 38/1 חיזוק היא תוכנית ממשלתית, ולא פרטית של יזמים בודדים. הממשלה החליטה לקדם את התוכנית מחשש לרעידות אדמה אפשריות בשנים הקרובות.
מפחדים מרעידות אדמה? חשוב שתכירו את התקן שישמור על יציבותו של הבניין שלכם – תקן 413
לא מעט אנשי מקצוע בענף רעידות האדמה סבורים כי אנו צפויים לסבול מרעידת אדמה בגבולות ישראל בשנים הקרובות. על בסיס מידע זה מדינת ישראל החליטה לקדם תוכנית חיזוק כלל ארצית של מבנים ישנים שאינם עומדים בתקנים הנדרשים. כיום יש לא מעט בניינים ישנים שנבנו לפני שנת 1980, אז החלו לחייב את הקבלנים לעמוד בתקן 413 – תקן עמידות בפני רעידות אדמה.
בניגוד לתוכנית שיקום שכונות שהחלה מעט לאחר קום המדינה, תוכנית התחדשות עירונית נועדה לחזק בניינים ישנים שיציבותם מוטלת בספק
בשנים האחרונות המדינה מקדמת פרוייקטים רבים של התחדשות עירונית ביתר שאת במטרה להגיע לכמה שיותר מבנים שנמצאים בסיכון ישיר לקריסה בעת רעידות אדמה. על כן חשוב להבהיר כי המטרה המרכזית של פרויקט זה היא לחזק מבנים ישנים, ולא שיפוץ ושדרוג כפי שמקובל לחשוב (בשונה מתוכנית שיקום שכונות שהחלפה לפני מספר עשורים). נקודה נוספת שאתם חייבים להכיר אודות פרויקטים של התחדשות עירונית היא שלא כל בניין ישן יכול לעבור את ההתחדשות.
איך מסננים את הבניינים הרבים ומגיעים לאלה שנמצאים ברמת סיכון גבוהה ביותר לקריסה? קובעים תנאי סף ברורים!
המדינה מנסה להגיע לכמה שיותר בניינים ברמת סיכון גבוהה לקריסה בעת רעידת אדמה. אחת הדרכים הטובות ביותר לערוך סינון כלל ארצי ולהגיע לבניינים עם רמת הסיכון הגבוהה ביותר היא לקבוע תנאי סף ברורים. בפרויקטים הללו המדינה קבעה תנאי סף ברורים, כך שניתן ליישם את הפרויקט אך ורק על בניינים שעומדים בכלל התנאים הללו. מהם התנאים? בשורות הבאות נביא את התנאים המרכזיים.
רוצים להכיר את תנאי הסף ולבחון האם גם הבניין שלכם יכול לעבור תמא 38/1 חיזוק? הנה לכם התנאים המרכזיים!
יזמים מתחילים לדפוק על דלת ביתכם במטרה לקדם פרויקט של תמא 38\1 חיזוק? אם הבניין שלכם עומד בכלל התנאים הבאים, קיים סיכוי גבוה שתצליחו לקדם את הפרויקט. בין כלל התנאים ניתן להצביע על 4 מרכזיים, והם: בניינים שקיבלו היתר בניה לפני שנת 1980 (החל משנה זו כלל הקבלנים חוייבו לעמוד בתקן 413, מה שאומר שכלל הבניינים שנבנו לאחר מכן בטוחים ועמידים בפני רעידות אדמה), בניינים שכוללים 2 קומות לכל הפחות בשטח של מקסימום 400 מטרים, בניינים שנבדקו על ידי מהנדס מקצועי שקבע כי הם אכן אינם עומדים בתקנים הנדרשים, בניינים שאינם מיועדים להריסה.
חוששים מפרויקט ארוך ומסורבל? הכירו מספר דגשים חשובים שיפיגו חלק גדול מהחששות שלכם!
הבניין שלכם עומד בכל התנאים אך אתם מפחדים להתחיל פרויקט תמא 38/1 חיזוק בטענה כי הוא ארוך, מסורבל ומורכב במיוחד? במטרה להפיג חששות מיותרים אלה, קיימת חשיבות רבה שתכירו את כל הדגשים החשובים אודות הליך הפרויקט. בשורות הבאות נגע במספר דגשים חשובים שיעזרו לכם להכיר מקרוב את כל השלבים שעליכם להיערך אליהם במסגרת פרוייקטים של תמא 38.-
שינויי הבניין במסגרת הפרויקט
-
מגורים בניין לאורך כל תקופת השיפוץ
-
התמודדות עם דיירים מתנגדים
סיבות שכיחות להתנגדות לפרוייקטים של תמא 38:
- קשישים שמוכנים לוותר על השבחת הנכס וחיזוק הבניין לטובת מגורים בדירתם המוכרת בשקט ובשלווה.
- דיירים שאינם מאמינים בקבלן או ביזם במסגרת קידום הפרויקט.
- דיירים חמדנים שמנסים לקבל כמה שיותר הטבות טרם חתימתם.
- דיירים המחזיקים בדירות עם חריגות בנייה.
-
תשלומי מס שבח בעת מכירה
תשלומי מס שבח על מכירת דירה ברווח – כל מה שאתם חייבים להכיר!
לדוגמא אדם שמכר נכס ב 1,500,000 שקלים כשנה לאחר שהוא קנה אותו ב 1,300,000 שקלים, ידרש לשלם מס שבח על סך 25% מהרווח בלבד (סכום המכירה פחות סכום הרכישה). במקרה שלנו תשלום מס השבח יוטל על 200,000 שקלים, מה שאומר שאותו אדם ידרש לשלם 50,000 שקלים מסך רווחיו. אך חשוב לדעת כי לא כך בפרויקטים של תמא 38. אתם דיירים בבניין שעובר תמא 38 וחושבים למכור את הנכס ברווח לאחר תום שלבי השיפוץ? בשורות הבאות תכירו את נידון תשלומי המס הרלוונטי לגביכם.אל חשש – כלל הדיירים בבניינים שעוברים התחדשות עירונית זכאים לפטור מלא מתשלומי מס שבח בגין השבחת דירתם
במטרה לקדם פרוייקטים רבים של התחדשות עירונית במהירות מירבית, המדינה החליטה להעניק שורה של הטבות משמעותיות לכלל דיירי הבניינים שעוברים את הפרוייקטים הללו. הטבות אלה נועדו בכדי לזרז את חתימות הדיירים ולהבטיח כי במרוצת השנים המדינה תצליח להגיע לכמות גדולה של בניינים שעברו את כל שלבי החיזוק. לכן, המדינה מעניקה פטור ממס שבח לכל מוכרי הנכסים לאחר תום שלבי השיפוץ. חשוב להדגיש כי פטור זה תקף בהנחה שהקבלן לא העניק לדיירים טובות נוספות מעבר לשירותי הבנייה.-
זמנים ועלויות