מהו פינוי בינוי?
הליך של פינוי בינוי הוא למעשה הליך שבו נהרסים מבנים קיימים תמורת בניית מבני מגורים חדישים וגדולים בהרבה באותו מתחם.
הפרויקט מגדיל את מספר הדירות במתחם באמצעות בנייה גבוהה וחדישה יותר תוך שדרוג הדירות של המתחם הישן באמצעות הוספת תשתיות שונות כחניה, מים, ביוב וכולי.לרוב, אזורים יוכרזו כמתאימים לפרויקט פינוי בינוי באזור של בנייה נמוכה ודלילה עם מצב פיסי ירוד של הבניינים.
שני היבטים לפינוי בינוי
בדרך כלל ניתן לחלק את שלבי ההליך לשני אספקטים מרכזיים:א. שלב התכנון – שלב מקדים זה דורש אישור של תב"ע חדשה שתגדיל את מספר יחידות הדיור ומתואם ביחד עם הרשות המקומית והוועדה המחוזית לשם אישור התוכניות.
ב. השלב הביצועי – לאחר קבלת האישורים לתוכניות אפשר לבצע באמצעות מנהלי פרויקט או חברות מתמחות בתחום את הפעולה שתכלול בסופו של דבר את ההחלפה בין הדיירים בעלי הזכויות בנכס לבין היזמים.עמידה בתנאי סף לפינוי בינוי
לא כל תוכנית יכולה לזכות מן ההטבות שמציעה תוכנית פינוי בינוי. בטרם ההתקשרות יש לבחון האם התוכנית תאושר בהתאם לפרמטרים שנקבעו כתנאי סף לביצוע הפרויקט.
תחת תנאים אלו ניתן למנות למשל: מספר היחידות המינימלי המתפנות לצורך הביצוע, מיקומו של המתחם, צירוף מסמכים ומפות מאושרות על ידי מודדים ומהנדסים ותנאים רבים נוספים.הגורמים המשתתפים בהליכי ביצוע פינוי בינוי
למעשה בתהליך מסלול הפינוי בינוי משתתפים ארבעה גורמים מרכזיים:
1. הוועדה הבין משרדית להתחדשות עירונית, המשמשת כזרוע מטעם הממשלה לקידומו של הפרויקט.2. הרשות המקומית שאחראית על היוזמה ולפעילות הציבורית במתחמי הפינוי בינוי. היא מגישה את ההצעות ומתקשרת בחוזים עם המנהלים והחברות.
3. מנהלי הפרויקט שנבחרים על ידי הרשות המקומית ומהווים למעשה את הזרוע הביצועית של הרשות היא מפקחת על ביצוע הפעולות וקיום תנאי החוזה. 4. בעלי הזכויות בנכסים עצמם, על פי תוכניות קבלת היתרי הבנייה וביצוע הבנייה, בדרך כלל בביצוע באופן של התארגנות עצמאית.